Megszerezte élete első abszolút győzelmét Velenczei Ádám, de ezzel nem akar megállni

A Vértes Rallye-n megszerezte élete első abszolút bajnoki futamgyőzelmét Velenczei Ádám, aki a többszörös bajnok navigátorával az utolsó szakaszon egy hatalmas hajrá után tudott felállni a dobogó legfelső fokára. A SKODA Fabia R5 Evo-val versenyző pilóta öröme határtalan volt, hiszen ezzel a győzelemmel tudott valamit visszaadni abból a sok energiából, amit szüleitől kapott egész eddigi ralis pályafutása során. Ádám büszke a sikerre, de nem bízza el magát. Reméli, hogy egy még hosszabb út áll előtte, ahol sok hasonló győzelemnek örülhet majd.

Az ilyen győzelmekért nagyon sokat kell dolgozni, hiszen nagyon erős a magyar ralibajnokság mezőnye. „Már eltelt több hét, de még igazából most érzem, hogy milyen erőt ad ez nekem és látom azokon is, akik hozzásegítettek ehhez a győzelemhez, hogy nekik is ez egy mérföldkő. Hosszú úton járunk és jó visszajelzés ez nekem, a mellettem állóknak, hogy jó irányba megyünk és igen, meg is tudjuk valósítani az álmainkat!” – mondta a Vértes Rallye-ra visszaemlékezve Ádám. „A céldobogón állva nagyon jó volt látni a szüleimen, hogy elérzékenyültek! Nagyon sok munkájuk van abban, hogy eljuthattam oda, hogy abszolút bajnoki futamot nyerhessek és a csapatnak és Tominak is nagyon nagy köszönet jár érte! Ha csak ennyi adatott volna a versenyzésből, akkor már megérte ezért, de remélem, még sok ilyen győzelem van előttünk.”

Jó fegyvertény, hogy a móri futamon az utolsó gyorson tudták megfordítani a javukra az eredményt a Gulf Racing Team versenyzői. „Taktikus verseny volt. Az elején vezettünk, aztán kaptunk jó sokat Friciéktől. Nem adtuk fel, lépésről lépésre jöttünk feljebb. Minden évben találok részeket ezeken az ismert szakaszokon, ahol még gyorsabban lehet menni, mint azt előző évben tettük. Tomival megbeszéltük a gyorsasági előtt, hogy áttoljuk mindenhol, bármi lesz is! Meg akartuk nyerni a Power Stage-t, és ez annyira jól sikerült, hogy a versenyt is behúztuk. Építkezni tudunk ebből az eredményből. Nem bízzuk el magunkat, hiszen ez csak egy verseny volt. Még nagyon sok, nagyon kemény ralifutam áll előttünk, mint például ez a mostani is: nehéz pályák és komoly mezőny vár ránk Nyíregyházán.”

A Rally Hungary-n a Topp-Cars Rally Team másik SKODA Fabia R5 autóját egy igazi világsztár, a norvég Andreas Mikkelsen vezeti majd. A közös teszten Ádámék folyamatosan figyeltek a saját autójukra, de közben fél szemmel nézték azt is, hogyan dolgozik egy profi autóversenyző, aki már két WRC  futamgyőzelmet is magáénak tudhat. „Egy tökéletes tesztpályát talált a csapat Pécs mellett, ahol a nyíregyházi futamot le tudtuk mintázni… Jobban örülnék, ha száraz verseny lenne, de azon megyünk, amilyen lesz.” – nyilatkozta a teszt után Ádi. „Tökéletesek a beállításaink is, de igazából a felhordásos részeket kell majd jól lekezelni. Itt vagyunk a teszten, van mérnök, aki segít, de a mi autónk már annyira kezes, és rám van állítva, most nem is próbáltuk más setupját magunkra erőltetni. Sokat tanultunk már abból is, hogyan végzi Andreas a munkáját a teszten.”

A Rally Hungary 2020 az European Rally Championship sorozat idei negyedik állomása, ennek megfelelően szép számú, Magyarországon még nem látott mennyiségű, összesen 40 darab R5-ös autó várja a pénteki rajtot. „Az ERC mezőnyébe neveztünk, értékelésbe is beszámít az eredményünk, de természetesen a magyar bajnokságot nézzük, ahol egy pontra vagyunk (Vincze) Feriéktől. Kiesni nem szabad, pontokat kell gyűjteni, a lehető legtöbb pontot!” – összegezte röviden az előttük álló hétvégét és a feladatokat Ádám.

A Gulf Racing Team ezen a versenyen csak egy autóval képviselteti magát, hiszen sem Striderék, sem Szilágyi Patrikék nem neveztek.

A Nyiregyháza központtal megrendezendő EB futamon péntek délután rajtol el a mezőny, hogy a RabócsiRing rallycross pályáján egy szinkonpályás SuperSpeciállal elkezdje az idei szezon legrangosabb hazai raliversenyét. Szombaton 9, vasárnap 6 szakaszt kell teljesíteni az indulóknak. Céldobogó vasárnap koradélután Nyíregyházán, a Kossuth téren.

A futam hivatalos honlapja: rallyhungary.comA csapat partnerei:
Betonútépítő, SIVA Group, Euroaszfalt Kft., Gulf Lubricants Hungary, Közmű Alagút, STRAVIA, Forvett, Confidenza, Tiszta Víz Üzletház, LEAD DESIGN, Szirt BAU Kft., EFTECH, Ka-Ba Kft., Honor Trans-Sped kft., Pápai Beton Kft. FLOW FUEL, Schönherz Informatikai Stúdió, Láng, BM Komp, Wimmer Trans, Hardy Working Tools, MM Infinity Kft., INFODOTS, Dr. Rettig Richárd, FERRO-PRESS Kft., Signal Print Kft., GPR & Partners Kft., Consult Team Kft., Gregor és Társai Nyomdaipari Kft., S és K Nyomdatechnikai Kft., Laczkó Péter erdész – Füzér

autosport

Előző cikk

Wirtmann nagy kerékkel készül a döntőre

Következő cikk

Tesztnappal indul a II. Rally Hungary