Molnár Martin az élmezőny tempóját hozta, de nem volt szerencsés a gokart Eb-n

Parázs futamokat hozott a gokart Európa-bajnokság OKJ kategóriájának második hétvégéje a spanyolországi Zuerában. Molnár Martin két előfutamban is a leggyorsabb kört futotta, de az időmérő szerencsétlenül jött ki számára, a döntőben pedig egy baleset miatt esett vissza az utolsó helyre. Bár a kormányközép alaposan elment a gokartján, leggyorsabb kört is futott, félpályás hátrányt dolgozott le, végül még kettőt előzni is tudott, és a 22. helyen végzett.

Feszült versenyhétvégét hozott a CIK-FIA gokart Európa-bajnokság második fordulója a spanyolországi Zuerában, ahol az Energy Corse színeiben versenyző Molnár Martin idén másodszor lépett pályára, hiszen a Champions of the Future Euro Series-sorozatban két héttel ezelőtt már sikeresen szerepelt ezen a helyszínen és 7. helyet ért el a döntőben. Ezúttal több baleset is beárnyékolta a hétvégét, ezek Martin esélyeit is befolyásolták.

Nagy volt a dilemma az egész mezőnyben, hogy milyen taktikával induljanak az időmérőn. Két héttel korábban, a Champions of the Future zuerai futamán a forgalomban haladók voltak hátrányban, ezért Martin csapata azt tartotta kevésbé kockázatosnak, ha az elején elmegy és szélárnyék nélkül futja a leggyorsabb körét. Nem jött be a taktika, ezúttal a mezőny lett volna gyorsabb, de ezt nem lehetett előre látni. Martin így csoportjában a 10., összességében pedig a 29. helyen végzett a 69 fős OKJ (OK Junior) mezőny időmérőjén.

Az öt előfutamából négyszer a külső íven rajtolt, de jól tudta tartani a pozícióját. Az első előfutamon 12. lett, de a következőkön javított, három 5. és egy 9. helyet hozott, amivel az időmérő után a 16. helyen állt. Martin tempóját jól mutatja, hogy két előfutamon is ő futotta a leggyorsabb kört.

A szuper előfutamon a rajtnál pár helyet visszaesett, de aztán újra javítani tudott és 6. lett. Így összességében a 16. helyen jutott döntőbe. Itt a rajtnál megint külső íven volt, ahonnan a hétvége alatt már többször javított pozíciót, de ezúttal lezártak előtte, majd két kanyarral később egy ütközést már nem tudott kikerülni és megsérült a gokartja futóműve.

Martin a keresztbe álló kormánnyal sem adta fel, és az élmezőnnyel azonos tempóban haladt, leggyorsabb köre is volt. Csapata elismerését is kivívta, hiszen sérült gokarttal is a leggyorsabbak között tudott lenni. Végül sikerült ledolgoznia félkörös hátrányát és kettőt még előzött is, így a 22. helyen fejezte be a versenyt.

„Nem volt jó hétvégénk – szögezte le Martin. – A tempónk jó volt, azzal nem volt gond, de az időmérő szerencsétlenül jött ki. Utána volt pár jó előfutamom, sokszor tudtam a külső íven pozíciót nyerni. A döntőben is a külső ívvel próbálkoztam, de kitoltak elém egy gokartot, így nem volt hely az előzésre. A negyedik kanyarban pedig baleset történt előttem és nem tudtam már kikerülni őket. Visszaestem az utolsó helyre, ahonnan sikerült felkapaszkodnom a mezőny végére. Ennél sokkal többet szerettem volna elérni a hétvégén, nem vagyok túl boldog, de három hét múlva újra bizonyíthatok.”

A gokart Európa-bajnokság OKJ kategóriájának harmadik futamát június 3–5-e között rendezik a svédországi Kristianstadban, amely előtt két héttel tartják a Champions of the Future bajnoki futamát, szintén ezen a pályán.  

Molnár Martin, OKJ-eredmények

Résztvevők: 69
Időmérő csoport: 10.
Időmérő: 29.
A-E előfutam: 12.
C-E előfutam: 5. (leggyorsabb kör)
B-E előfutam: 9. (leggyorsabb kör)
E-F előfutam: 5.
D-E előfutam: 5.
Előfutamok összesen: 16.
B Szuper Előfutam: 6.
Összesített eredmény a döntő előtt: 16.
Döntő: 22.

A döntőben történt baleset miatt Martin az OKJ kategória összetett pontversenyében a 7. helyről a 13. pozícióba került, a sorozatban további két versenyhétvégét rendeznek.

autosport

Előző cikk

Bucsi nyerte mindkét osztrák futamot

Következő cikk

Gajár Gyula képei az Eger Rallyról