Berta Benjámin abszolút harmadik helyezéssel koronázta meg az imolai hétvégét

A szombati versenynapra mintha kicserélték volna az időjárást Imolában. A felhők maradtak, de esőnek nyoma sem volt, így száraz futamra kellett készülnie a TopJet FX2000 Trophy és a Drexler Formel Cup mezőnyének.

A rapszodikusan változó körülmények nem zavarták meg a SOLUTION Racing Team pilótáját, aki minden hátráltató tényező ellenére is nagyot villantott: Berta Beni az olasz bajnokságban és a Drexler Formel Cupban is egyaránt bezsákolta a második helyet. A fiatal versenyző az erős teljesítménye ellenére némileg bosszús is volt:

„A rajtom viszonylag jól sikerült, nem vesztettem pozíciót és harmadikként fordultam az első kanyarok után. Pár kör elteltével megérkeztek a nyakamra a frissebb technikák, és szélárnyékot fogtak rajtam, ennek hatására elvesztettem egy helyet. Nem csak az ellenfelekkel küzdöttem „jót”, hanem a sok safety car fázissal és az autómmal is. A hosszú egyenesekben hamar elértem a végsebességet, ilyenkor tiltásig pörgött a motor. Szélárnyékban még rosszabb volt a helyzet, de hogy pozitívumot is mondjak, a kanyarokban nagyon gyorsak voltunk. Örülök a második helyezésnek, mert úgy érzem, mindent kipréseltem az F3-ból, holnap is ez a célom. Szeretnék egy jó start után az élre kerülni, és harcolni a futamgyőzelemért, és megismertetni a nevem a helyszínen tartózkodó neves formula feeder istállókkal.” – értékelt Benjámin.

Az ifjú pilóta ugyanakkor csalódottságának is hangot adott, mégpedig a széria szabályzatának konzekvens be nem tartatása miatt. A helyszínen tartózkodó kollégáink szerint a versenyző aggálya jogos, a helyzetet leginkább úgy lehetne leírni, hogy az „egyenlőknél léteznek még egyenlőbbek”… A csapat a problémát természetesen hivatalos úton is jelezte a sorozat szervezői felé.

Hihetetlen versengést hozott a vasárnap a TopJet FX2000 Trophy/Drexler Formel Cup mezőnyében, ahol a magyar fiú a 37 autó között győzelemmel felérő harmadik helyre hozta be F3-as Dallaráját.

A tegnapi nehéz verseny után ma Berta Bejnjámin minden eddiginél keményebb védekezéssel és agresszív, de okos támadásokkal jelezte a sorozatnak, hogy őt a régebbi specifikációs technikájával sem lehet leírni. A fiatal srác minden idegszálát felhangolva taposta a gázt, összeszedettségének jutalma pedig egy remek eredmény lett:

„Felpörögve álltam oda a hétvége utolsó futamára, ahol feltett szándékom volt az, hogy a verseny végén majd én is oda gurulhassak be, ahová a két héttel ezelőtti Formula-1-es Emilia Romagna Nagydíj dobogósai. A rajtom jól sikerült, rögtön nyertem egy pozíciót, és a futam feléig meg is őriztem a helyezésem. Nyugodt és higgadt maradtam a necces szituációkban is, azokból volt bőven, hiszen nem egy baleset történt a pályán.

Egy ízben a safety car is tiszteletét tette, ami nekem egyáltalán nem jött jól, mert az addig összeszedett előnyöm nemes egyszerűséggel kinullázódott. Komoly csatákat vívtam azért, hogy továbbra is képes legyek az élmezőnyben autózni, és kemény védekezéssel végül sikerült magamról leszakítani a bepróbálkozókat. Az utolsó körökben a sors jóváírta nekem, amit a verseny közben elvett, és végül a rajthelyemhez képest két pozíciót javítva megvalósult az, amit elterveztem. Az már csak hab a tortán, hogy az olasz bajnokságban a második, míg a Drexler értékelésében a győzelmet is megszereztem.”

Írta: Tóth Krisztián Márk

fotók: Háfra Zsolt

autosport

Előző cikk

Továbbra is a bajnokság élén

Következő cikk

Wirtmann eltéved, kicsúszott, de dobogóra állt