Plesz Márk vasárnap okosabban sietett

Kétszer esett be Plesz Márk és Dombai Szabolcs a Zemplén Rally harmadik szakaszán. Ezt követően a Green Motorsport éjszakába nyúlóan szervizelt, hogy másnap szuper rallyval újra tudjanak indulni. Megérte, mert ez a vasárnap volt az idei legjobb versenynapjuk, mind a hat szakaszon kategória első időt autóztak. A historic bajnokságban az E csoportban a harmadik helyen végeztek, E2-ben másodikok lettek, a zsigulisok között pedig a legjobbak voltak. 

„A bajnoki címért versenyeztünk a Zemplén Rallyn – mondta Plesz Márk. – Nagyon sok segítséget kaptam Szabó Krisztiántól a versenyzéshez és rettenetesen szerettem volna ezt egy bajnoki címmel meghálálni neki. 

Legnagyobb ellenfelünk, Tóth-Gili a második gyorsaságin beesett és öt perc előnnyel vezettünk előtte. Meg is beszéltük, hogy nem sietünk, ha biztosan célba érünk, az elég lesz. A harmadik gyorsaságin, Mádon, volt egy murvás rész, amire be lehetett ugratni. Mi ide ötödik telin érkeztünk meg, egy kicsit rövid lett a féktáv és becsúsztunk az árokba. A nézők kiszedtek, amit ezúton is köszönök, hihetetlenek voltak a srácok! 

Semmi különös nem lett volna, ha nem kezdek azon stresszelni, hogy jaj, most mi lesz, mennyit veszítettünk, és nem kezdek el rohanni. Ennek az lett a vége, hogy rövid lett egy féktáv, elkaptunk egy szőlőkarót, a drót még jól meg is rántotta az autót, 360 fokot pördültünk. Félretoltak minket, amikor felraktam a pótkereket, akkor láttam, hogy ferdén áll, vagyis a híd is kapott. 

A gyorsaságiról becsülettel levitt minket az autó, de etapon megállt. Ott tudtam, hogy oda a bajnoki remény. 

Nagyon magam alatt voltam, többször is bocsánatot kértem a csapattól. Mondták a srácok, hogy ne rágódjak, menjünk tovább és majd csak lesz valami. 

Estig szervizeltük a két Zsigulit, mert Szabó Krisztián és Szabó Kitti felborították az övéket, de estére mind a két autó kész lett. Szuper rallyval folytatni tudtuk a versenyt. 

Úgy voltam vele, ha már szombaton ilyen ész nélkül mentem gyorsan, megmutatom, hogy ésszel is tudok gyors lenni. Vasárnap mind a hat gyorsaságit megnyertük, és életem legjobb versenye lette így a Zemplén Rally. Nagyon élveztük, igazán felszabadultan mentünk, rengeteg néző volt, akik fantasztikus hangulatot teremtettek. 

A bajnoki címet végül nem sikerült megszerezni, de pályafutásom első teljes szezonjában E csoportban harmadik, E2-ben pedig második lettem, ami nem  rossz teljesítmény. 

Talán furcsán hangzik, de örülök, hogy Tóth-Gili bajnok lett. Nagyon jó barátom és ő is nagyon megdolgozott a bajnoki címért. De nem adjuk fel, jövőre újra megpróbáljuk.

Nekem a rally az életem, a versenyautóval kelek fekszek. Sokmindent én magam csinálok az autón, de egy nagyon jó csapat van a segítségemre. Zsírpapa is folyton a véremet szívja. Most sikerült egyszer Wirtmann Ferit megverni, hátha jövőre egy gyorson Zsírpapát is el tudom kapni, csak hogy én is szívhassam az ő vérét.

Szóval nagyon örülök, hogy egy ilyen jó mezőnyben, ilyen jó társaságban versenyezhetek. Köszönöm mindenkinek, aki segített az idén. Büszkék vagyunk erre a bajnoki második helyre.

A Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Kanyik Motorsport, Zsírpapa a kerekekkel, valamint minden rally szurkoló.

autosport

Előző cikk

Csomós Mixi, Nagy Attila: A Zemplén Rally volt életünk legörömtelibb versenye

Következő cikk

Tóth-Gili Tamás és Aczél András kalandosan lettek E2 bajnokok