Bors Bertold megfogadta Barrichello tanácsát a Grand Finalsen

Gyorsan peregnek az események a 17 éves Bors Bertold körül, aki az idén vághatott neki először profi körülmények között gokartbajnokságnak. A váltós DD2-ben, felnőttek között azonnal magyar bajnok lett, első komoly nemzetközi versenyén, a Rotax Max Grand Finalsen pedig több nemzeti bajnokot legyőzve ért el kiváló eredményt. 

„Már a magyar bajnokságban is nagyon jó szezont zártunk – mondta Bors Bertold. – Nagyon sokat segített a coachom, Kurgyis Róbert és a Brilliant Driver programja. Fizikálisan és mentálisan is most éreztem magam a legerősebbnek. A VPD Racingtől nagyon jó technikát kaptam, de így is hihetetlen volt, hogy meg tudtam nyerni a DD2 magyar bajnokságot.”

A Rotax Max sorozatok sajátossága, hogy minden évben meghívják a nemzeti és nemzetközi bajnokokat a szezonzáró Grand Finalsre, amely ugyan hivatalosan nem világbajnokság, de sokan annak tekintik. Olyannyira, hogy a fiatal titánok mellett DD2-ben rajthoz állt a Ferrari egykori Forma–1-es kiválósága, Rubens Barrichello is. 

„Hatalmas élmény volt résztvenni a Grand Finalsen. 72-en kaptunk meghívást DD2-ben. Ez volt a legnagyobb és egyben a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem, hiszen itt mindenki bajnokságot nyert. Köztük volt Rubens Barrichello is, aki örömautózásra jött, de szerintem komolyan vette a versenyt. Sikerült pár szót váltanom vele, azt tanácsolta, hogy ha megvan a tempóm, akkor legyek türelmes az előselejtezőkben. Ezt megfogadtam. 

Az időmérőn két csoportra osztottak minket, így egyszerre 36-an voltunk a pályán. A leggyorsabb körömben kétszer is előznöm kellett. Az egyik szektorom lila volt (leggyorsabb idő), úgyhogy belegondolni sem merek, mi lett volna, ha nem kell előznöm. Így a csoportomban 13., összesítettben 25. lettem. 

A három előfutam közül az elsőn kellett pár kör, hogy felvegyem a ritmust. Sikerült feljönnöm a 15. helyre, de egy balesetbe keveredtem, ami miatt visszaesetem és csak 31. lettem. 

A második futam nagyon jól sikerült, ott 10. lettem. A harmadik még jobb volt, akkor a 8. helyre jöttem fel, de orrkúp beesés miatt megbüntettek, így 15. lettem. 

Az elődöntőre nagyon készültem, mert itt dőlt el, hogy bejutok-e a döntőbe. A 18. helyről rajtoltam, sikerült is pár pozíciót javítani, de a motorom nem nagyon akart húzni a célegyenesben, ráadásul itt is kaptam egy orrkúp büntetést, úgyhogy végül 18. lettem, de így is bejutottam a döntőbe. 

A Grand Finals egyik nehézsége, hogy egy garnitúra gumit kapunk, azzal kell az időmérőt, a három előfutamot, az elődöntőt és a döntőt teljesíteni. Még soha sem kellett ennyit versenyeznem egy szett gumin, de sikerült jól beosztanom. A döntőben a 34. helyről rajtoltam és 13 pozíciót javítva 21.-nek futottam be. 

A 72 fős mezőnyből 21.-nek lenni sokkal jobb, mint amire számítottam, de így utólag azt gondolom, ha most kezdődne a verseny, akkor még jobb eredményt is el lehetne érni. De nem vagyok elégedetlen, így is nagyon sokat tanultam egyetlen hétvége alatt.

Szeretném megköszönni mindnekinek, aki ehhez a fantasztikus szezonhoz hozzásegített, a szüleimnek, hogy mindenben támogattak, Kurgyis Róbertnek a szakmai felkészítést, Kurgyis Zsoltnak a motorokat, Nagy Viktornak a vázat és a VPD Racingnek a hátteret.” 

Bors Bertold, DD2 eredmények

Rotax Max Grand Finals, 2022. november 19–26, Portimao (Portugália)

Résztvevők: 72

Időmérő futam: 13. 

Időmérő összesített: 25.

AB előfutam: 31.

AC előfutam: 10.

AD előfutam: 15.

Előfutamok utáni összesített eredmény: 35.

A elődöntő: 18.

Elődöntő utáni összesített: 34.

Döntő: 21. 

Bors Bertold együttműködő partnerei: VMS-LUB Kft, Cargo Expo Kft

autosport

Előző cikk

Zagyva Dorka: Nagyon hálásak vagyunk Berta Laci!

Következő cikk

Drift PRO kategória, elképesztő rekord – Cselőtei Patrik tizenöt évesen minden idők legfiatalabb bajnoka!